Cene mesa u SAD na istorijskom rekordu

Bez autora
Mar 20 2011

Cena mesa u američkim supermarketima je u februaru ove godine dostigla istorijski rekord i u proseku bila na nivou od 4,288 dolara za funtu (454 grama).Očekuje se da će krajem ove godine cene mesa u maloprodaji da se povećaju za 15 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Do rasta cene mesa došlo je zbog viših cena žitarica, koje su na maksimalnom nivou u poslednje dve i po godine.

Cene mesa u SAD na istorijskom rekorduCena mesa u američkim supermarketima je u februaru ove godine dostigla istorijski rekord i u proseku bila na nivou od 4,288 dolara za funtu (454 grama), objavio je Blumberg.

Očekuje se da će krajem ove godine cene mesa u maloprodaji da se povećaju za 15 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Do rasta cene mesa došlo je zbog viših cena žitarica, koje su na maksimalnom nivou u poslednje dve i po godine. Hrana u SAD je u februaru poskupela za 3,9 procenata, s tim što je u tom mesecu zabeležen maksimalan mesečni rast cena u poslednjih 37 godina, navodi dnevnik "Los Anđeles Tajms".

Rast cena prehrambenih proizvoda već su primorali najveće prerađivače i lance restorana da povećaju svoje cene. Najveći lanac brze hrane "Mek Donalds" je tako upozorio da je moguće povećanje cene hamburgera, dok je "Pepsiko" saopštio da će za osam procenata podići cenu soka "tropikana".

Svetske cene hrane su u februaru takođe dostigle rekordan nivo. Prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) prehrambeni indeks cena FAO, koji obuhvata cene osnovnih prehrambenih proizvoda, skočio je do novog istorijskog maksimuma od 236 poena, s tim što su u najvećoj meri poskupele žitarice i mlečni proizvodi.

Početkom februara FAO je upozoravao da bi dugotrajan rast cena hrane mogao da izazove proteste gladnih u celom svetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik